Libanon

DM-Aid støtter palæstinensiske flygtningelejre og hjælper medmennesker under katastrofer

Libanon er nu i sit femte år af en dyb økonomisk krise, hvor valutaen har mistet 95% af sin værdi. Krisen har særligt hårde konsekvenser for landets mange palæstinensiske flygtninge, der allerede lever under ekstreme forhold i 12 officielle flygtningelejre og i de mange uofficielle rundt om i landet. Her er adgangen til arbejde og uddannelse begrænset, hvilket forværrer de i forvejen vanskelige levevilkår.

I det seneste opgørelse af UNWRA viser tallene, at der er 489.292 registrerede palæstinensiske flygtninge i Libanon. 

LIVET SOM PALÆSTINENSISK FLYGTNING
Op mod 80% af palæstinenserne i Libanon lever i dyb fattigdom, uden nødhjælp anslås det at dette tal ville være helt oppe på 92%. Livet som palæstinensisk flygtning er hårdt med få muligheder og ressourcer. Langt de fleste palæstinensere i Libanon er fra Nakbaen i 1948 og deres børn, børnebørn og oldebørn, som alle har flygtningestatus, på tværs af generationer.

Palæstinensere i Libanon har begrænsede rettigheder, de kan ikke opnå statsborgerskab og dermed har de altid flygtningestatus. Offentlige erhverv som læge, jurist, underviser, militær eller politibetjent er lukket for dem og har de ikke mulighed for at eje deres eget hjem. Disse restriktioner har fastholdt generationer af palæstinensere i fattigdom, og de overbefolkede flygtningelejre er blevet et trist vidnesbyrd herom.

For at imødekomme de store behov arbejder DM-Aid i alle 12 officielle flygtningelejre i Libanon. Vi yder både nødhjælp og driver udviklingsprojekter, der bidrager til en mere håndterbar hverdag for flygtningene.

Du kan støtte palæstinensiske flygtninge året rundt. Hver donation gør en forskel!
For 265 kr. kan du støtte til brændstof og vinterpakker, og for 85 kr. kan du give et barn en behandling, det har brug for.

Mohammed og Hounaida, Wavel flygtningelejr
Billedet er fra Wavel flygtningelejr taget under DM-Aid’s besøg i februar 2025.

De er et ægtepar i 70’erne, som bor i et enkeltværelseshjem uden isolation, hele værelset kan ses på billedet. De har modtaget brændstof for at holde varmen, men som mange andre flygtninge i lejrene er de afhængige af nødhjælpsorganisationer samt hjælp fra naboer og pårørende. De fortalte, at en af de unge arbejdere i flygtningelejren hjælper dem med at købe mad, da de ikke har råd til brød.

Under deres svære tider så fortæller Hounaida: “Vi har ingen indkomst. Min mand og jeg lever alene. På dage, hvor vi ikke har mad, faster vi, og på dage, hvor vi ikke har brændstof til opvarmning, må vi nøjes med tæpper og håbe på en bedre dag!

8-årige Nabil og hans dedikerede fysioterapeut
Billedet er fra Mar Elias flygtningelejr taget under DM-Aid’s besøg i februar 2025.

Støtten til palæstinensiske flygtningebørn med handicap har haft en enorm betydning for Nabil, der lever med cerebral parese. Takket være den målrettede indsats kan han i dag gå ved hjælp af sin rollator og sidde oprejst uden støtte, noget der for blot få år siden virkede helt umuligt. Han modtager regelmæssig fysioterapi flere gange om ugen, hvilket har styrket hans mobilitet og livskvalitet betydeligt. Han er glad og tæt med sin fysioterapeut Adel, som følger hans udvikling tæt. 

DM-Aid’s NGO-samarbejdspartner i Libanon
Taawon Welfare Association