Hjælpen til Beirut – hvad er der sket?

Hjælpen til Beirut – hvad er der sket?

DM-Aid har hjulpet til i Beirut siden den forfærdelige eksplosion tilbage i august måned

Libanon

Den forfærdelige eksplosion, som ramte Beiruts havn den 4. august 2020, resulterede til flere hundrede menneskers død, tusindvis af sårede og endnu flere berørte. En eksplosion i den kaliber, ville være vanskelig at håndtere selv i de bedste tider, men det ramte landet midt i en alvorlig økonomisk krise, som kun var blevet forstærket af Covid-19 pandemien. Siden oktober 2019 havde Libanon mærket de store konsekvenser af faldet af det libanesiske pund, der officielt er knyttet til den amerikanske dollar, og har nu mistet mere end 80% af sin værdi.

Hvor hjælpen skal gå til

I en katastrofe er det første man tænker på, når man skal yde hjælp, er at afdække det basale behov for mad og lægehjælp. Vores samarbejdspartner Taawon vurderede tidligt, at der ikke var behov for mad, fordi alle NGO’er og private personer hjalp med uddeling af mad, så der var overflod af mad. Der var også rigeligt med lægehjælp, fordi der var en masse læger, brandmænd og sygeplejersker tilstede, som tilså sårede. Det som manglede og der ikke var fokus på, var genopbygning af Beirut bl.a. med genopbygning af det offentlige hospital Katarina og effektivt udstyr til Palestinian Civil Defence.

Genopbygning af Katarina General Hospital

Et af hospitalerne som blev ramt, var Katarina General Hospital. Dette er et hospital, der tilser alle mennesker, men har især fokus på at hjælpe de marginaliserede, udsatte og fattige, der ikke har økonomien eller sygeforsikringen til at kunne tage på et privat hospital. Hospitalet blev hårdt ramt, især intensivpleje- og børneafdelingen. I dag er hospitalet oppe at køre, og kan nu effektivt hjælpe Beiruts befolkning.

Palestinian Civil Defence

Er et frivilligt Civilforsvar, som har base i Shatila-lejren, hvor de hjælper palæstinensiske- og syriske flygtninge. I nødsituationer hjælper de, hvor end der er behov. Dette var også tilfældet med eksplosionen, hvor de rykkede ud og endte med at hjælpe mere end 100 mennesker ud af ruinerne i havnen. Deres udstyr har været begrænset og i dårlig kvalitet, som har gjort deres arbejde svært. Med nu nyt udstyr er der mulighed for at hjælpe effektivt både i Shatila-lejren, hvor der er udfordringer, samt i katastrofesituationer.

Her på billedet ser du seje Nidal Maarouf, som meldte sig ind i Civilforsvaret og har i dag kommandoen.

Mit liv har ændret sig fuldstændigt, efter jeg blev medlem af Civilforsvaret. Jeg er opmærksom på det ansvar, jeg har i krisetider, hvad enten det er inde i lejren eller andre steder i Libanon. Vores bidrag og hjælp er uundværligt for at redde liv og mindske tab